Технологии строительства
Строительная литература
Каталог строительных фирм
Строительный инструмент
Дачное строительство
Технология малой стройки
Проекты домов
Самоделки
 

Сталеві або чавунні топки: сильні та слабкі сторони

Сталеві або чавунні топки: сильні та слабкі сторониРозглянемо переваги та недоліки кожного виробу та визначимо, який камін краще підходить для заміського будинку.

Незважаючи на те, що і сталь, і чавун давно застосовуються при виготовленні камінних топок, суперечки про те, який матеріал кращий, не вщухають досі. Розглянемо переваги та недоліки кожного виробу та визначимо, який камін краще підходить для заміського будинку. При аналізі враховуватимемо не тільки опалювальну та декоративну функцію, але також надійність, вартість та ремонтопридатність.

Що дешевше: сталевий камін чи чавунна топка?



При виборі каміна ціна далеко не головний показник. Але, зазвичай, неї ми дивимося насамперед. У середньому чавунні топки коштують на 35-50% дешевше, ніж сталевий камін. Різниця пояснюється витратами на матеріали та виготовлення, а також оснащенням виробів. Звичайно, порівнювати окремо топку та готовий металевий камін "в лоб" не можна! Купуючи топку, необхідно в будь-якому випадку вкластися в її облицювання або влаштування! Але знати основні переваги та недоліки кожного обладнання необхідно.

Надійність, термін експлуатації та ремонтопридатність



Чавун - більш жаростійкий матеріал. Він менш схильний до деформації, ніж сталь, тому витримує великі термічні навантаження. Але це перевага умовна. Сучасні сталеві каміни мають футерування з жаростійких теплоізоляційних матеріалів. Для цього, як правило, використовуються шамот та вермікуліт. Футерування перешкоджає прогоранню корпусу і дозволяє сталевим топкам витримувати температуру до 800 градусів.

Однак навіть найміцніший і жаростійкий матеріал згодом втратить свою цілісність та експлуатаційні властивості. Сталевий корпус можна зварити або відновити шляхом заміни одного компонента. Також можна замінити внутрішнє футерування.

Що найкраще підходить для опалення будинку?



Чавунні топки краще утримують тепло. Вони продовжують опалювати приміщення навіть після прогоряння дров, але для розігріву будинку потрібен час. На відміну від чавунних моделей, сталеві каміни нагріваються швидше. Завдяки футеровці із теплоізоляційних матеріалів вони відмінно утримують тепло. ККД деяких моделей сягає 85%, тому теплозахисні властивості сталевих камінів наближаються до показників чавунних топок. Однак тепло в них тримається доти, доки горять дрова. Тут треба сказати, що утримує тепло тільки футерування з шамоту, вермікуліт відбиває тепло!


Формально чавунний камін найкраще підходить для опалення заміського будинку. Він зігріє вас холодними вечорами, створить затишну атмосферу завдяки тріску деревини, що зачаровує, і довше утримає тепло. Але якщо ви живете в холодному регіоні та серйозно розглядаєте камін як основне джерело опалення на 24 години на добу, встановити один дров'яний камін недостатньо. До топки необхідно підвести систему водяного чи повітряного опалення.

Зустрічають по одязі — порівнюємо дизайн та модельний ряд



Сталеві або чавунні топки: сильні та слабкі сторониБільшість покупців встановлюють камін як додаткове джерело тепла. Головною його функцією залишається прикраса інтер'єру. Для декору найкраще підходять сталеві моделі. Оскільки легована сталь пластичніша, матеріал дозволяє виготовляти сучасні каміни різних форм, розмірів та дизайнів. Круглі, трикутні, квадратні, краплеподібні – великий асортимент сталевих камінів дозволяє знайти модель будь-якого інтер'єру.

Більше того, сталеві моделі легші. Це полегшує процес перевезення та встановлення. Для потужних чавунних топок часто доводиться зміцнювати фундамент. При монтажі сталевих моделей про це турбуватися не потрібно. А деякі каміни зовсім не мають підстави. Наприклад, пристінний підвісний камін Rocal D7 разом із димарем важить лише 101 кг і не має упору на підлозі.

Підведемо підсумок



Переваги чавунних топок:

  • низька ціна;

  • тривалий термін служби;

  • жаростійкість та стійкість до навантажень;

  • висока тепловіддача та повільне охолодження.


Переваги сталевих камінів:

  • різноманітність форм та дизайнів;

  • швидке прогрівання приміщення;

  • невелика маса та простота монтажу;

  • ремонтопридатність.


Якщо основним критерієм при виборі є зовнішній вигляд та можливість органічно інтегрувати камін в інтер'єр заміського будинку, купуйте сталеві моделі. Для повсякденного опалення будинку краще використовувати чавунну топку. Вона більш невибаглива і добре утримує тепло. Чавунні топки органічно впишуться в стиль кантрі, металеві топки в будь-який стиль!

Якщо залишились питання або з'явилось бажання купити камін, то завітайте у наш інтернет-магазин Камінін, там є великий вибір сучасних камінів з гарантією від виробника. Ми здійснюємо доставку по всій Україні та здійснюємо установку відповідно до правил монтажу. Щоб замовити товар або докладніше дізнатися про модель, завітайте до нашого сайту або у салони Камінін в своєму місті.

Дата размещения: 21-03-2023, 15:47
 
 
Похожие статьи:
 
  • Ремонт під ключ - його переваги та недоліки
    Будь-яка людина рано чи пізно стикається з такою проблемою, як ремонт. Неважливо - вдома або квартири, але ремонтувати своє житло доводитися і часом [...]

  • Как выбрать топку для камина
    Применение каминов в наше время носит исключительно декорирующий характер, и поэтому современный производитель ориентируется именно на этот критерий. [...]

  • Каминные топки
    Чтобы обеспечить свое жилье нужным теплом, конечно, необходимо правильно выбрать систему отопления, тогда все получится, ваше жилье будет [...]

  • Выбор каминной топки
    Выбор топки для каминов - дело не простое, необходимо обрптить внимание на многие нюансы. [...]

  • Топки
    Еще в древние времена, стали появляться готовые топки, изготовленные из чугуна. Именно такие изделия серьезно повлияли на возведение каминов, и как [...]

  •  
     
    Комментарии: